Sobota, Junij 19, 2021

Kratka biografija

Rojen sem bil 10. marca 1979 na Ptuju. Odraščal sem v slikovitem, gričevnatem naselju Vičanci v Slovenskih goricah. Osnovno šolo sem končal pri Veliki Nedelji, gimnazijo pa na Ptuju. Po opravljeni maturi leta 1998 sem se vpisal na Pedagoško fakulteto v Mariboru, kjer sem leta 2003 diplomiral in postal profesor geografije in sociologije. V februarju 2014 sem na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru pridobil naziv magister znanosti (geografija - področje izobraževanja).

Po diplomi sem se zaposlil na OŠ Bojana Ilicha in kasneje na OŠ Cankova. Opravljal sem pedagoško delo v oddelkih podaljšanega bivanja, bil sem razrednik, mentor mladim raziskovalcem, poučeval pa sem geografijo in državljansko in domovinsko kulturo ter etiko.

V juniju 2008 me je padec z lestve zaznamoval za vse življenje, saj sem postal paraplegik. Po dolgotrajni rehabilitaciji sem kljub invalidnosti znova samostojno zaživel. Preselil sem se v Lenart v Slovenskih goricah, kjer živim še danes.

Leta 2009 je izšla slikanica Lev Rogi z ilustracijami nekdanjih učencev, ki so zame po nesreči pripravili dobrodelno prireditev. Lev Rogi otrokom na pravljičen način pripoveduje mojo zgodbo po nesrečnem padcu. Če besedo Rogi prebereš nazaj dobiš ...

V začetku leta 2012 sem izdal avtobiografski roman Ne domišljaj si!, ki opisuje dve leti mojega življenja po nesreči. Roman sem napisal, ker sem želel z njim opozoriti na posledice poškodbe hrbtenjače. Poleg tega sem moral zapisati neverjetno zgodbo, ki je za vedno spremenila moje življenje.

Septembra 2014 je izšla slikanica Lev Rogi najde srečo. Pravljica je nastala kot nadaljevanje zgodbe o Levu Rogiju. Zapisana je tako, da je v literarnem smislu zaokrožena celota in ni nujno, da otroci poznajo prvo zgodbo o levu Rogiju za njeno razumevanje. Ilustracije je izdelala Urška Stropnik Šonc.

V letu 2016 smo razprodali knjigo Ne domišljaj si!, čeprav je bila natisnjena v 2500 izvodih. Prvi ponatis je izšel konec istega leta. 

V začetku leta 2017 je izšlo moje prvo literarno delo, ki nima avtobiografskega značaja. Mladinska pustolovska zgodba govori o prijateljih z Gorenjske, ki preživljajo počitnice v Prlekiji (okolica Velike Nedelje - moji domači kraji).

Slikanico Rogi in Edi na paraolimpijskih igrah smo izdali leta 2018. Njen namen je osveščanje otrok o športu invalidov in paraolimpijskih igrah.

Slikanice o levu Rogiju in avtobiografski roman Ne domišljaj si! so izšli v sozaložništvu Založbe Pivec in Zveze paraplegikov Slovenije.

V letu 2019 je Založba Pivec dosegla dogovor z založbo Holiday House iz New Yorka, ki bo leta 2020 izdala slikanico LUCAS AT THE PARALYMPICS in leta 2021 slikanico LUCAS MAKES A COMEBACK. Knjigi smo prilagodili za ameriško in angleško govoreče območje in temeljita na pravljicah Lev Rogi najde srečo ter Rogi in Edi na paraolimpijskih igrah. 

Trenutno sem zaposlen kot profesor v bolnišnični šoli, ki je enota OŠ Bojana Ilicha in deluje na Kliniki za pediatrijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Poleg zaposlitve veliko energije posvečam osveščanju otrok in mladostnikov o posledicah poškodbe hrbtenjače in invalidnosti. Po vsej Sloveniji sem do konca leta 2018 opravil približno 180 predstavitev moje življenjske zgodbe in knjig.

mag. Igor Plohl, prof.

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information